sobota, 20 maja 2017

Ptasie mleczko z czekoladą i dżemem malinowym


Składniki na ciasto:

¾ szklanki oleju 
½ szklanki wody 
1 i ½ szklanka cukru 
5 łyżek ciemnego kakao 
5 jajek
1 ½ szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na piankę:

3 bite śmietany w proszku
3 serki Danio
3 galaretki cytrynowe

Dodatkowo:

1 słoiczek dżemu malinowego Stovit
Polewa czekoladowa

Wykonanie:

Olej, wodę, jedna szklankę cukru i kakao zagotować  i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 
Białka ubijamy na sztywną pianę . Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo pozostałą część cukru i miksujemy aż się rozpuści. Dodajemy wszystkie żółtka i ubijamy masę do otrzymania kremowej pianki. Następnie wlewamy do niej wystudzoną mieszankę z kakao i przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy krótką chwilę do otrzymania jednolitej konsystencji. Masę przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy przez 40 - 45 minut lub do  suchego patyczka w 175 stopniach C. Po ostygnięciu ciasto dzielimy na dwa blaty. Pierwszy umieszczamy w formie do pieczenia ciasta wyłożonej folią spożywczą i papierem do pieczenia. Galaretki rozpuścić w 350 ml wrzącej wody. Ubić śmietanki w proszku według przepisu na opakowaniu. Gdy galaretki ostygną i zaczną tężeć, dodać ją stopniowo, ciągle ubijając mikserem do śmietany. Następnie, ciągle ubijając, dodać serki homogenizowane. Gdy tylko składniki połączą się masę wylać ma biszkopt. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Dżem malinowy powinien być w temperaturze pokojowej. Należy rozetrzeć go łyżką i wsmarować jak najwięcej dżemu w wierzch biszkoptu. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Po godzinie wierzch ciasta polać polewą czekoladową i odstawić na kolejne 2-3 godziny . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz