środa, 25 września 2013

Tarta z rabarbarem i bezą


Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki
1 i 1/3 szklanki cukru
3 żółtka
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
70 dag rabarbaru lub innych owoców

Składniki na bezę:

4 białka
2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę i wstawić na 1-2 godziny do lodówki. Prostokątna blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Spód blaszki wylepiamy ciastem i nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika lekko ostudzić i wyłożyć na nie rabarbar pokrojony w kostkę. w przypadku braku rabarbaru dodajemy inne owoce w tym przypadku rabarbar wymieszałam z borówkami.  Piec kolejne 20 minut. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do nich cukier. Ubijać tak długo aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i lekko wymieszać z białkami. Ciasto zapieczone z rabarbarem wyjmujemy z piekarnika odstawiamy na 2 minuty. Wykładamy na nie bezę i pieczemy przez kolejne 10 minut aż beza się przyrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz