wtorek, 27 grudnia 2016

Piernik migdałowy



Składniki :

4 jajka
1 szklanka cukru
16 dag masła
1/2 szklanki miodu gryczanego Stovit
20 dag migdałów (blanszowanych)
2 i 1/2 łyżeczki kawy espresso
160 ml mleka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki sody
1 i 1/4 szklanki mąki
1 torebka przyprawy do piernika

Dodatkowo:

Polewa czekoladowa 
2 słoiczki śliwki prażonej z czekoladą Stovit

Wykonanie:

Migdały zlać wrzątkiem. Pozbawić skórek, osuszyć i zmielić. Dwie półokrągłe foremki o długości 35 cm posmarować tłuszczem i wysypać zmielonymi migdałami. Pozostała część migdałów potrzebna będzie do ciasta. Masło, mleko, cukier, cukier waniliowy, kawę i miód podgrzać w rondlu do połączenia składników. Ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka krótko zmiksować. Przesiać do nich mąkę, sodę i przyprawę do piernika oraz dodać ostudzoną masę maślano-miodową. Zmiksować do połączenia składników. Dodać zmielone migdały, a po zamieszaniu pianę ubitą z białek. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do dwóch foremek. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około godzinę - do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić, wyjąć z formy i przekroić a 3 blaty. 2 posmarować śliwkami prażonymi z czekoladą Stovit. Gotowe pierniki polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz