poniedziałek, 16 stycznia 2017

Śnieżny puch z białą czekoladą


Składniki na ciasto:

4 jajka
13 dag cukru
10 dag mąki tortowej
4 dag mąki ziemniaczanej

Składniki na masę:

1 litr śmietanki 36%
4 serki Danio
400 ml jogurtu naturalnego
3 galaretki cytrynowe
1 i 1/2 szklanki wrzątku
2 tabliczki białej czekolady
1 i 1/2 opakowania śnieżki

Wykonanie:

Przepis na dużą prostokątną blachę 25 x 35 cm. Białka dokładnie oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę. Dodawać cukier, ubijać aż piana zgęstnieje. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec przesiać do masy mąkę i skrobię i delikatnie wymieszać . Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 30 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć blaszkę z ciastem z piekarnika i upuścić dwukrotnie z wysokości kilkudziesięciu cm - dzięki temu biszkopt nie opada. Biszkopt wystudzić. Przełożyć z powrotem do blaszki wyłożonej folią spożywczą i papierem do pieczenia. Można nasączyć go lekko słabym naparem z herbaty. Przygotować masę: Galaretki rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody i ostudzić. Czekolady zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Śmietankę ubić z śnieżką. Dodać serki Danio, jogurt i wymieszać. Ciągle mieszając wlać ostygnięte galaretki. Gdy składniki połączą się, wsypać do masy startą czekoladę - można odłożyć 2-3 łyżki startej czekolady do posypania wierzchu ciasta. Delikatnie wymieszać i przelać masę na biszkopt. Ciasto najlepiej na noc wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz