czwartek, 18 lipca 2013

Babka Jasi





Składniki:

6 jaj
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki tortowej
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 olejek śmietankowy
2 łyżki kakao
margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie:

Najlepsza babka wychodzi ucierana w tradycyjnej makutrze. Żółtka oddzielamy od białek. Miękką margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jak nie będzie czuć cukru u utartych składnikach, dodajemy do niech powoli mąkę i ucieramy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy ubitą z białek pianę i lekko mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Formę do pieczenia babki smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Do foremki wlewamy jasne ciasto, na nie ciemne i delikatnie mieszamy widelcem. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 50 minut, do suchego patyczka. Studzimy w otwartym wyłączonym piekarniku aby nie opadła. Posypujemy cukrem pudrem.
Ps. Najwspanialszą babkę piekła Jasia, moja kochana świętej pamięci babcia. Mam nadzieję że moim wnukom będzie kiedyś smakowała tak samo jak mi kiedy byłam mała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz