piątek, 27 czerwca 2014

Kruche rurki z bitą śmietaną




Składniki na rurki:

1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
250 ml gęstej śmietany

Składniki na nadzienie:

800 ml śmietanki 36 %
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki mleka w proszku
1 utrwalacz do kremówki

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na 2 godziny. Z ciasta rozwałkowywać cieniutkie prostokątne placki i wykrajać z nich paski o szerokości centymetra i długości ok. 30 cm. Foremki do rurek nasmarować margaryną. Ciasto nawijać od węższej do szerszej strony. Nawinięte rurki posmarować z wierzchu rozmąconym białkiem i posypać cukrem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Śmietanę dobrze schłodzić i ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, mleko w proszku i utrwalacz do śmietany. Nadziać rurki bitą śmietaną. Najsmaczniejsze są w dzień robienia - następnego dnia miękną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz