środa, 1 lutego 2017

Raffaello



Składniki na biszkopt :

6 jaj
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżka octu
3 łyżki oleju
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem :

1 litr śmietanki 36%
300 ml śmietanki 30 %
1 łyżka cukru pudru
2 tabliczki białej czekolady
2 Śmietan fixy
1 puszka mleka kokosowego

Dodatkowo:

1 słoiczek dżemu malinowego
2 łyżki wiórek kokosowych
Raffaelo do ozdoby

Wykonanie :

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając cukier. Następnie żółtka mieszamy z łyżką octu i powoli dodajemy do białek. Dodajemy olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Dużą, prostokątną formę do pieczenia ciasta wykładamy pergaminem i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40-45 minut. Następnie wyjmujemy biszkopt i rzucamy nim trzykrotnie o podłogę z wysokości ok. 50 cm - dzięki temu nie opadnie. Po ostygnięciu przekrawamy biszkopt na dwa blaty. Mleko kokosowe powinno stać kilka godzin w lodowce. Puszkę wyjmujemy z lodówki, przekręcamy do góry nogami, otwieramy i odlewamy wodę. Zostawiamy ja do nasączenia biszkoptu. Śmietankę, która jest w puszcze przekładamy do rondelka. Dodajemy do niej 300 ml śmietanki 30% i mieszając podgrzewamy aż składniki połączą się. Doprowadzamy na chwilę do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Do gorącej śmietanki dodajemy dwie tabliczki połamane, białej czekolady. Mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia a następnie wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Jeden litr śmietanki 36% ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, dwa opakowania śmietan fixu i ciągle mieszając wlewamy do niej chłodną masę kokosową. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Formę do pieczenia ciasta wykładamy folią spożywczą a następnie papierem do pieczenia. Przekładamy do niej pierwszą część biszkoptu i nasączmy go woda pozostałą z mleka kokosowego. Biszkopt cieniutko smarujemy dżemem malinowym. Wykładamy na niego 2/3 masy kokosowej. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu lekko dociskając. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą część masy kokosowej. Posypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy raffaello. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Aby ciasto było mniej czasochłonne dobrze jest upiec sobie dzień wcześniej biszkopt i przygotować masę kokosowo-czekoladową. Może ona chłodzić się w lodówce nawet całą noc. Następnego dnia pozostaje nam tylko skończenie kremu kokosowego i "poskładanie" ciasta.
 

3 komentarze:

  1. Kuszący przepis ! :) na pewno niebawem wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam :) jest naprawdę pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. SUPER ciasto !!!Gorąco polecam wypróbować,rewelacja.

    OdpowiedzUsuń