sobota, 28 czerwca 2014

Ciasto na maślance z jagodami i kruszonką





Składniki na ciasto:

1 szklanka maślanki
3 jajka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru pudru
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Składniki na kruszonkę:

12 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
½ kostki margaryny
cukier waniliowy

owoce: ½ litra jagód

Jajka utrzeć z cukrem. Dodać do nich maślankę i olej, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do mokrych składników. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać jagodami, na jagody wysypać kruszonkę przygotowana z podanych składników. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 45 minut do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz