sobota, 24 stycznia 2015

Makowiec z powidłami śliwkowymi


Składniki na ciasto:

2 żółtka
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany

Składniki na masę makową:

1/2 kostki margaryny
1/2 kg maku
1/2 słoiczka powideł śliwkowych
8 jajek
2 łyżki kaszy manny
1 szklanka cukru
olejek migdałowy
1 szklanka sparzonych rodzynek
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

1 tabliczka gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki 36 %

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto i wylepić nim spód prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Mak przesypać do rondelka. Zalać wrzątkiem i lekko podgrzewać - nie gotować przez 5 minut mieszając. Odstawić pod przykryciem do ostygnięcia. Odsączyć z maku nadmiar wody i zmielić dwukrotnie na drobnym sitku. Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka dobrze utrzeć z cukrem i margaryną. Ciągle mieszając dodać po kolei zmielony mak, kaszę manną, powidła śliwkowe, olejek migdałowy i proszek do pieczenia. Następnie dodać ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszać. Na samym końcu dodajemy bakalie. Masę makową wylewamy na ciasto. Pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy polewę czekoladową: czekoladę rozpuszczamy na parze i dodajemy do niej śmietankę. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej polewy, którą rozsmarowujemy na naszym makowcu. Ciasto można posypać płatkami migdałowymi.

2 komentarze:

  1. A mozna uzyc gotowej masy makowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makowiec z gotową masą makową na pewno będzie smaczny. Można dodać do niej trochę bakalii i w razie potrzeby troszkę olejku migdałowego.

      Usuń