Oponki z białym serem
Składniki na 35 oponek:
1/2 kg sera półtłustego
1/2 kg mąki
1/2 szkl cukru
4 żółtka
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka spirytusu
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 cukry waniliowe
olej do smażenia
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę. Ser rozetrzeć widelcem. Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Za pomocą szklanki wyciąć kółka a w nich kieliszkiem dziurki. Oponki wrzuć na gorący tłuszcz i smaż na złoty kolor - po półtorej minuty z każdej strony. Tłuszcz powinien mieć temperaturę około 180 stopni. Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz