sobota, 10 sierpnia 2013

Karpatka



Składniki na ciasto:

30 dag mąki
15 dag margaryny
6 jajek
1 szklanka wody

Składniki masę:

1 litr mleka
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
3 cukry waniliowe
3 jajka
5 łyżek mąki ziemniaczanej

Wykonanie ciasta:

Jajka roztrzepać mikserem. Margarynę zagotować z wodą. Następnie wsypać do niej przesianą mąkę, nie zdejmując z ognia energicznie mieszać, tak aby ciasto nie przywarło do naczynia. Zdjąć z ognia i przestudzić około 15 minut co jakiś czas mieszając. Do przestudzonego ciasta dodać stopniowo rozmącone jajka, ciągle miksując. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Podzielić na dwie części. Upiec dwa placki w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut na złoty kolor.

Wykonanie masy:

3/4 litra mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka wymieszać z jajkami i mąką ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka, nie zdejmując z ognia. Mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć dodawać do niej po łyżce masy budyniowej. Mieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Przełożyć upieczone placki masą. Wstawić na kilka godzin do lodówki . Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz