czwartek, 7 maja 2015

Toffik



Składniki na ciasto: 

45 dag mąki
2 budynie o smaku toffi
1 kostka margaryny Kasia
10 dag cukru pudru
2 łyżki roztopionego miodu
2 łyżeczki sody
3 jajka
2 łyżki wody

Składniki na krem:

400 ml śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

1 puszka masy kajmakowej  o smaku orzechowym
3/4 szklanki sparzonych i posiekanych włoskich orzechów

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Powinno być dosyć lepkie. Podzielić je na dwie równe części. Wylepić ciastem dwie prostokątne blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Ciasta piec na złoty kolor przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ostudzić, przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 dni aby zmiękły. Blaszkę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć do niej jeden placek. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej serek mascarpone i cukier puder. Rozsmarować krem na cieście i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć. Masę kajmakową podgrzać w rondelku i rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Wyjąć godzinę przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz