sobota, 7 września 2013

Sernik na czarnym cieście


Składniki na ciasto:

2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
3 łyżki dowolnego dżemu
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

Składniki na ser:

1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
60 dkg twarogu
3 jajka
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
garść rodzynek
cukier puder

Wykonanie:

Najpierw przyrządzamy ciasto. Jajka ucieramy z cukrem ok 3 minut. Dodajemy kakao i dżem mieszamy chwilę a następnie dodajemy olej i mleko. Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiewamy przez sito i dodajemy do zmiksowanych składników, miksujemy około minuty do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wlewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej folią aluminiową. Przyrządzamy masę serową. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i margaryna na gładka masę. Dodajemy ser i budyń, miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą z białek pianę i jeśli lubimy rodzynki. Mieszamy aż masa serowa będzie jednolita i gładka. Wykładamy ją łyżką na wierzch ciemnego ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około 45-50 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Ps. Jeśli kupujemy twaróg to należy go zmielić. Jeśli typowy serek do serników nie wymaga on mielenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz