niedziela, 12 lipca 2015

3-bit czekoladowy


Składniki:

1 podwójne opakowanie kakowych herbatników (ok. 1/2 kg)
1 puszka masy krówkowej o smaku czekoladowym
1 tabliczka czekolady Oreo
1 tabliczka mlecznej czekolady
3 szklanki mleka
2 budynie czekoladowe
1 kostka Kasi
3/4 szklanki cukru
400 ml śmietanki 36 %
1 czubata łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix

Wykonanie:

Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części mleka rozrobić budynie. Wlać do gotującego się mleka i mieszać. Gdy masa zgęstnieje dodać do niej Kasię i czekoladę mleczną. Gotować ciągle mieszając przez około minutę aż uzyskamy jednolitą, gładką masę. Masę krówkową przełożyć do rondelka i podgrzać. Kwadratową blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej warstwy : herbatniki, gorąca masa krówkowa, herbatniki, czekoladowa masa budyniowa i herbatniki.  Odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder i śmietan-fix. Ubitą śmietankę wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać drobno posiekaną czekoladą Oreo. Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz