Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
20 dag margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 tubka ( 150 ml) skondensowanego mleka słodzonego
Nadzienie:
8 małych jabłek
1/3 szklanki rodzynek
1 cukier waniliowy
łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Blaszkę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić jej dno ciastem. Jedną część ciasta pozostawić w blaszce , drugą odłożyć. Jabłka obrać, przekroić na połówki i pozbawić środków . Posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Na cieście umieszczonym w blaszce poukładać połówki jabłek. W wydrążonych środkach umieścić po 4-5 rodzynek. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 40-45 minut na złoty kolor. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz