środa, 28 marca 2018

Rogaliki drożdżowe z białym serem i rodzynkami


Składniki na ciasto:

85 dag mąki pszennej tortowej
3 dag drożdży świeżych
450 ml mleka
3 jajka
12  dag masła roztopionego
15 dag cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
+ 1 roztrzepane białko do posmarowania rogalików

Składniki na nadzienie serowe:

60 dag półtłustego twarogu
2 cukry waniliowe
3 żółtka
6 łyżek cukru
1 garść rodzynek

Wykonanie:

Przygotować rozczyn (składniki potrzebne do jego przygotowania odejmujemy od składników na ciasto). Do miseczki rozkruszyć drożdże. Dodać czubatą łyżkę cukru, 1/4 szklanki letniego mleka i 3 łyżki mąki. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito, dodać do niej rozczyn i pozostałe składniki. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Składniki na nadzienie serowe wymieszać - rodzynki dobrze jest wcześniej przelać wrzątkiem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy około 35 cm i  podzielić na 8 trójkątów. U podstawy trójkąta kłaść czubatą łyżeczkę nadzienia i zwijać od podstawy formując rogaliki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rogaliki rozmąconym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz