piątek, 14 kwietnia 2017

Babka cud

Składniki:

1 kostka Kasi
1 szklanka  cukru
4 duże jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
½ szklanki  mleka
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżeczki dżemu z czarnych porzeczek Stovit

Wykonanie:

Kasię utrzeć z cukrem. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Do utartej Kasi dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę przesiać z sodą, cynamonem i kakaem. Wlać mleko i dodać dżem. Ciasto dokładnie wymieszać. Na koniec połączyć z ubitą z białek pianą i wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Babkę piec godzinę w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz