niedziela, 11 stycznia 2015

Biszkopt rzucany z kremem


Składniki na biszkopt:

6 jaj
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżka octu
3 łyżki oleju
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

1 kostka margaryny  Kasia
3 żółtka
3 szklanki mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
3 cukry waniliowe

Dodatkowo:

2 słoiczki niesłodzonego dżemu z czarnej porzeczki 
gruszki w syropie

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając cukier. Następnie żółtka mieszamy z łyżką octu i powoli dodajemy do białek. Dodajemy olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Okrągłą tortownicę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Następnie wyjmujemy biszkopt i rzucamy nim trzykrotnie o podłogę z wysokości 50 cm - dzięki temu nie opadnie. Po ostygnięciu przekrawamy biszkopt dwa razy. 
Przygotowujemy krem : Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Trzecią szklankę mleka mieszamy z obiema makami i żółtkami na gładka masę. Wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając. Gry krem budyniowy zgęstnieje odstawiamy go do ostygnięcia. Margarynę Kasię ucieramy do białości. Ciągle miksując dodajemy do niej po łyżce masy budyniowej i miksujemy aż masa uzyska jednolitą  i gładką konsystencję. Dżemy z czarnej porzeczki przekładamy do rondelka i podgrzewamy z 6 łyżkami wody aż uzyska rzadką konsystencję. Gruszki wyjmujemy z syropu i kroimy na cienkie plasterki. Pierwszą część biszkoptu wkładamy do tortownicy. Biszkopt lekko nasączamy syropem z gruszek. Rozsmarowujemy na nim połowę dżemu z czarnej porzeczki i układamy na nim gruszki. Wylewamy na nie 1/3 masy. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Nasączamy go lekko , rozsmarowujemy na nim pozostały dżem, układamy gruszki i wylewamy 1/3 masy. Przykrywamy trzecią częścią biszkoptu i na jego wierzchu rozsmarowujemy ostatnia część masy budyniowej. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz