sobota, 13 lipca 2013

Drożdżowe ślimaczki z serem i jagodami



Składniki na ciasto:

50 dag mąki
5 dag cukru
10 dag stopionej i ostudzonej margaryny
4 dag drożdży
2 jajka
1 żółtko
1/2 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
szczypta soli

Składniki na nadzienie serowe:

40 dag twarogu
2 łyżki masła
2 żółtka
1 płaska łyżka maki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 litra jagód

Wykonanie:

Mąkę z solą przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem cukru, cukrem waniliowym i pozostawić do wyrośnięcia na ok 15-20 minut. W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże oraz margarynę. Wbić jajka i żółtko. Wyrobić ciasto ręką lub drewnianą łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki na ser wymieszać widelcem. Gdy ciasto podwoi swoja objętość wyłożyć je na stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Następnie rozwałkować na prostokąt ok 40x60, posmarować serem, posypać jagodami i zwinąć jak roladę. Pokroić w plastry szerokości ok. 2 cm. Plastry ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia i posmarowanej margaryną. odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego to 175 stopni i piec na jasnozłoty kolor. Drożdżowe ślimaczki polać lukrem.
Ps. Jeśli lubimy drożdżowe wypieki z kruszonką sporządzamy ją jak w przepisie na ciasto drożdżowe dla leniwych, posypujemy drożdżówki przed wstawieniem do piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz