sobota, 1 listopada 2014

Orzechowiec na miodzie




Składniki na ciasto:

1/2 kg maki
25 dag margaryny do pieczenia
1 szklanka cukru
2 jajka
1 i 1/2 łyżeczki sody
3 łyżki mleka
3 łyżki roztopionego miodu

Składniki na orzechowy wierzch ciasta:

30 dag wyłuskanych włoskich orzechów
10 dag margaryny
10 dag cukru
3 łyżki miodu

Składniki na masę:

3/4 litra mleka
2 budynie śmietankowe
1/2 szklanki cukru
1 kostka margaryny Kasia

Wykonanie :

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 równe części. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do blaszki i piec przez 20 minut w temperaturze 175 stopni a następnie ostudzić. Przygotować orzechy na wierzch drugiego ciasta. Margarynę , cukier i miód rozpuścić w rondelku. Dodać orzechy i mieszając podgrzewać przez dwie minuty. Blaszkę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto i rozłożyć na nim gorące orzechy. Upiec tak jak pierwszy placek i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować masę do przełożenia ciasta. 1/2 litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części mleka rozrobić budynie. Wlać do gotującego się mleka i mieszać aż zgęstnieje. Do gotującej się masy dodać kostkę margaryny Kasia i mieszać do połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić w miej placek bez orzechów i wylać na niego gorącą masę budyniową. Przykryć ciastem z orzechami i lekko docisnąć. Aby cisto dobrze zmiękło po ostygnięciu powinno odstać 2 dni. Pierwszy dzień w lodówce a drugi w chłodnym miejscu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz