czwartek, 15 listopada 2018

Piernik z kawą zbożową



Składniki:

1 kostka Kasi
1 szklanka brązowego cukru 
1 szklanka białego cukru
5 łyżek miodu
5 łyżek powideł śliwkowych
1 opakowanie przyprawy korzennej 
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżka cynamonu
4 łyżki kakao
4 łyżeczki sody oczyszczonej
4 pełne łyżki kawy zbożowej
500 ml mleka
4 jajka
4 szklanki mąki pszennej

Dodatkowo :

Konfitura lub powidła do przełożenia ciasta
Polewa czekoladowa 

Wykonanie:

W rondelku roztopić Kasię. Dodać do niej cukier, kakao, przyprawę korzenną, przyprawę do piernika, cynamon, miód i powidła śliwkowe. Podgrzać przez minutę na małym ogniu. Wymieszać aby składniki dobrze się połączyły. Ostawić na 5 minut. Do gorącej masy dodać sodę, kawę zbożową, mleko i zamieszać. Wlać roztrzepane jajka i wsypać przesianą mąkę. Miksować tylko do połączenia się składników. Przelać do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec 40-45 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić. Przełożyć konfiturą z czarnych porzeczek lub powidłami śliwkowymi i polać polewą czekoladową.

1 komentarz: