wtorek, 8 sierpnia 2017

Drożdżówki z owocami i kruszonką



Składniki :

50 dag mąki
4 dag drożdży
250 ml mleka
10 dag masła
2 jajka
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
owoce: borówki , jagody, maliny lub inne

Kruszonka:

5 dag mąki krupczatki
5 dag mąki pszennej
5 dag cukru
5 dag masła

Wykonanie:

Mleko lekko podgrzać. Rozpuścić w nim masło i łyżkę cukru. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i czubatą łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 20 minut. Mąkę przesiać, dodać do niej jajka i pozostałą część cukru. Połączyć z rozczynem drożdżowym i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 10 części. Uformować z nich kulki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dnem szklanki zrobić w każdej kulce dołek i napełnić go owocami. Brzegi drożdżówek można posmarować rozmąconym jajkiem.  Z podanych składników zagnieść kruszonkę i obficie posypać nią drożdżówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Smacznego :)

1 komentarz: