Składniki:
60 dag maki pszennej25 dag stopionego miodu
15 dag zmielonych skwarek wytopionych ze słoniny
20 dag cukru
4 jajka
2 łyżki kakao
10 dag rozdrobnionych orzechów włoskich
10 dag rodzynek
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 przyprawa do piernika
1/2 opakowania przyprawy korzennej
Wykonanie:
W rondelku stopić miód z cukrem. Dodać skwarki, przyprawę do piernika, przyprawę korzenną i kakao. Masę wystudzić i przełożyć do miski. Dodać przesianą mąkę, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody i jajka. Ciasto utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać orzechy i rodzynki. Będzie maiło dosyć gęstą konsystencję. Odstawić w chłodne miejsce na cztery dni. Dwie podłużne wąskie foremki wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do nich ciasto. Wyrównać wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45 - 50 minut. Po ostygnięciu polać polewą czekoladową.Piernik w smaku przypomina Katarzynki. Powinien odstać z dwa dni do zmięknięcia. Pierwszy raz użyłam sztucznego miodu gdyż zużyłam cały prawdziwy do innych ciast. Pierniki jednak najlepsze są na prawdziwym miodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz