Składniki na biszkopt orzechowy :
8 jajek15 dag cukru
15 dag mąki tortowej
15 dag zmielonych orzechów włoskich
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
50 dag serka mascarpone500 ml śmietanki 30%
1 czubata łyżka cukru pudru
1 usztywniacz do śmietany typu śmietan-fix
1 usztywniacz do śmietany typu śmietan-fix
1 łyżka mleka w proszku
Dodatkowo:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
1 puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym
1 łyżka drobniutko posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Orzechy potrzebne do upieczenia biszkoptu zmielić. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć
z cukrem i miksować aż się rozpuści . Dodać żółtka i wymieszać. Do masy jajecznej powoli mieszając wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenie oraz zmielone orzechy. Delikatnie wymieszać aż składniki się połączą. Ciasto przelać do dużej, prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40-45 minut (do suchego patyczka). Biszkopt ostudzić i przekroić na dwa blaty. Śmietankę ubić na sztywno.
Dodać mascarpone, cukier puder, mleko w proszku i usztywniacz. Zmiksować wszystko przez około minutę. Pierwszy blat ciasta umieścić w blaszce. Rozsmarować na nim dżem z czarnej porzeczki a na nim śmietanową masę z mascarpone. Przykryć drugim blatem ciasta i lekko docisnąć. Masę kajmakową przełożyć do rondelka i podgrzać aż się rozpuści. Dodać do niej łyżkę posiekanych drobno orzechów i wymieszać. Gorącym kajmakiem polać wierzch ciasta. Ciasto schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.
z cukrem i miksować aż się rozpuści . Dodać żółtka i wymieszać. Do masy jajecznej powoli mieszając wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenie oraz zmielone orzechy. Delikatnie wymieszać aż składniki się połączą. Ciasto przelać do dużej, prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40-45 minut (do suchego patyczka). Biszkopt ostudzić i przekroić na dwa blaty. Śmietankę ubić na sztywno.
Dodać mascarpone, cukier puder, mleko w proszku i usztywniacz. Zmiksować wszystko przez około minutę. Pierwszy blat ciasta umieścić w blaszce. Rozsmarować na nim dżem z czarnej porzeczki a na nim śmietanową masę z mascarpone. Przykryć drugim blatem ciasta i lekko docisnąć. Masę kajmakową przełożyć do rondelka i podgrzać aż się rozpuści. Dodać do niej łyżkę posiekanych drobno orzechów i wymieszać. Gorącym kajmakiem polać wierzch ciasta. Ciasto schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.
Upiekłam to ciasto w ten weekend . Wszystkim bardzo smakowało. Polecam :)
OdpowiedzUsuń