poniedziałek, 9 marca 2015

Kilimandżaro


Składniki na ciasto:

6 jajek
szczypta soli
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 płaskie łyżki kakao
3 łyżki oleju
3 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę jabłkową:

1 duży słoik prażonych jabłek (ok . 900 ml)
1 galaretka jabłkowa lub cytrynowa
1 szklanka wody

Składniki na krem:

1/2 litra mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru pudru
1 kostka Kasi
1 cukier waniliowy
2 łyżki spirytusu

Dodatkowo:

1 szklanka naparu kawy Anatol do nasączenia ciasta
polewa czekoladowa lub bita śmietana

Wykonanie:

Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać do niej olej, wodę i wymieszane sypkie składniki ( mąka, kakao, proszek do pieczenia). Ciasto piec w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Blaszkę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej pierwszą część ciasta. Nasączyć ją kawą Anatol. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody i dodać do jabłek. Wymieszać i wyłożyć na ciasto. Wstawić na pół godziny do lodówki. Przygotować krem. W 150 ml mleka rozrobić żółtka oraz obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać rozrobione mąki. Gotować chwilę, ciągle mieszając aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić do ostygnięcia. Kasię utrzeć do białości, ciągle miksując dodawać po łyżce zimną masę budyniową. Jak masa uzyska jednolitą i gładką konsystencję dodać do niej spirytus. Wymieszać i wyłożyć na masę jabłkową. Drugi blat ciasta lekko nasączyć kawą Anatol i wilgotną stroną położyć na ciasto. Docisnąć. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową lub posmarować bitą śmietaną i posypać startą, gorzką czekoladą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz