piątek, 2 sierpnia 2013

Rogaliki z powidłami śliwkowymi




Składniki:

50 dag mąki
1 kostka margaryny
5 dag świeżych drożdży
8 łyżek mleka
8 łyżek śmietany
2 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli
powidła śliwkowe

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć w osłodzonym, letnim mleku i odstawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z solą i przesiać na stolnicę. Wlać do mąki wyrośnięte drożdże, dodać jajko, śmietanę i margarynę. Wyrobić gładkie ciasto i wstawić na dwie godziny do lodówki. Z ciasta formować placki wielkości dużego talerza i wykrajać z nich trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę powideł i uformować rogalik. Rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu posmarować lukrem. Z przepisu wychodzi około 40 rogalików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz