wtorek, 2 lipca 2013

Pleśniak z jabłkami


Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
5 jaj
1 kostka margaryny
1 i 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki musu jabłkowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Z mąki pszennej, mąki krupczatki, żółtek, margaryny, proszku do pieczenia i 3/4 szklanki cukru należy wyrobić ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć w prostokątnej blaszce do pieczenia. Pozostałe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Obie części ciasta schłodzić przez ok 20 minut w zamrażalniku. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać aż się całkowicie rozpuści. Pod koniec ubijania dodać do białek mąkę ziemniaczaną. Na ciasto, które mamy już w blaszce do pieczenia wykładamy jabłka. Na jabłka należy zetrzeć na tarce (na wiórki) ciasto z kakaem. Na to wyłożyć ubite białka i na wierzch zetrzeć białe ciasto. Pieczemy przez ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Ps. Jeśli mus z jabłek mamy bardzo rzadki można wymieszać go z 3 łyżkami kaszy manny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz