sobota, 28 września 2013

Śmietankowy salceson z gruszkami


Składniki:

2 galaretki pomarańczowe
1 galaretka agrestowa
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka wiśniowa
1 puszka mleka niesłodzonego
1/2 kilograma waniliowego serka w wiaderku
7 łyżeczek żelatyny
1 słoik gruszek w syropie

Wykonanie:

Galaretki agrestową, wiśniową i cytrynową wykonać według przepisu na opakowaniu. Odstawić do ściągnięcia i posiekać w kostkę. Mleko zmiksować z serkiem aż podwoi swoją objętość ( miksować ok 10 minut). Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody i odstawić na 5 minut. Następnie zalać 1/2 szklanki wrzącej wody i wymieszać. Odstawić na 10 minut aby przestygła a następnie ciągle mieszając wlać ją do śmietankowej masy. Prostokątną blaszkę wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Wlać do blaszki 1/3 masy śmietankowej, wysypać na nią połowę pomieszanych galaretek zalać pozostałą częścią masy. Wysypać na wierzch resztę galaretek. Delikatnie wcisnąć je w masę. Masa bardzo szybko tężeje. Wstawić do lodówki. Pomarańczowe galaretki przygotować według przepisu i ostudzić. Gruszki pokroić w drobną kostkę. Wyjąć nasz salceson z lodówki i w puste miejsca między galaretkami ciasno ułożyć kawałki gruszek. Całość zalać pomarańczową galaretka i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz