środa, 16 listopada 2016

Rogaliki drożdżowe bez jajek




Składniki na 32 rogaliki:

4 szklanki mąki
1 kostka margaryny Kasia
5 dag świeżych drożdży
1/4 szklanki cukry
330 ml śmietany 18 %
1 opakowanie marmolady Stovit

Wykonanie:

W małym naczyniu wymieszać ze sobą drożdże, cukier i 2 łyżki śmietany. Cukier powinien się rozpuścić. Mąkę przesiać do miski, dodać Kasię, pozostałą część śmietany i drożdże. Wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Przykryć ściereczką i wstawić na 40 minut do lodówki. Ciasto podzielić na 4 części . Każdą część rozwałkować na kształt koła. Przekroić kółko na cztery, a następnie na osiem trójkątów. Na szerszy koniec nakładamy łyżeczkę marmolady i zwijamy do węższego końca. Rogaliki można posmarować jajkiem rozmąconym z dwiema łyżkami mleka. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Rogaliki można polać je lukrem, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz