niedziela, 31 stycznia 2016

Babeczki czekoladowo-orzechowe



Składniki :

2 jajka
1/2 szklanki oleju
200 ml  jogurtu naturalnego
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 łyżki ciemnego kakao
3/4 szklanki cukru

Dodatkowo:

1 i ½ tabliczki  gorzkiej czekolady
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie :

Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę . Dodać do niej olej i jogurt. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać przez sito a następnie wsypać do mokrych składników i krótko wymieszać. Do ciasta dodać jedną tabliczkę posiekanej czekolady i orzechy.   Ciasto przelać do papilotek do ich ¾ wysokości. Do każdej wcisnąć po kilka kawałków pozostałej czekolady. Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 20 minut. Z przepisu wychodzi 16 babeczek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz