wtorek, 12 kwietnia 2016

Bajeczna kostka z malinami.



Składniki na ciasto:

1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki oleju
3 łyżki kakao
5 jajek
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na masę:

50 dag serka śmietankowego
200 ml śmietanki 36%
25 dag cukierków Bajecznych E. Wedel
1 cukier waniliowy
1 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej połączone z 1 łyżką wody

Składniki na malinową galaretkę:

1 litr świeżych lub mrożonych malin
2 płaskie  łyżeczki żelatyny 

Dodatkowo :

600 ml śmietanki 36 %
1 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
1 szklanka naparu kawy Anatol
1/2 gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Upiec biszkopt : Jedną szklankę cukru, wodę , olej i kakao zagotować i odstawić do wystygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno. Dodać cukier i miksować aż całkiem się rozpuści. Do białek dodać żółtka , wymieszać. Do masy jajecznej wlać przygotowaną i ostudzoną wcześniej mieszankę i delikatnie mieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i delikatnie wymieszać. Prostokątną formę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przeciąć ciasto na dwa blaty. Jeden umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nasączyć lekko kawą Anatol. Przygotować galaretę malinową: Maliny włożyć do rondelka i lekko rozgotować - mają się rozpaść. Przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek. Przełożyć je z powrotem do rondelka i zagotować. Wsypać do nich żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia a następnie rozprowadzić na cieście i wstawić do lodówki aby galaretka stężała.  Międzyczasie przygotować krem Bajeczny. Śmietankę ubić na sztywno dodać do niej serek, cukier puder, cukier waniliowy i śmietan fix. Krótko wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Cukierki bardzo drobno posiekać lub zmiksować w malakserze. Dodać wraz z rozpuszczoną kawą do masy i wymieszać. Krem rozprowadzić na galaretce malinowej i przykryć drugim blatem ciasta. Lekko docisnąć. 600 ml śmietanki ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej dwie łyżki cukru pudru i śmietan fix. Kremówkę rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać startą, gorzką czekoladą. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz