poniedziałek, 3 lutego 2014

Jagodowy sernik z bitą śmietaną


Składniki:

1 serek waniliowy lub śmietankowy w wiaderku 500g
3 małe opakowania śmietanki kremówki - 200 ml (razem 600 ml)
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
1/2 litra jagód
1 łyżka mleka w proszku

Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na chwilę. Serek jedną szklankę cukru pudru i jedno opakowanie śmietanki zmiksować aż mniej więcej podwoją swoją objętość (serek i śmietanka powinny być zimne). Biszkopty wyłożyć na dnie tortownicy. Do napęczniałej żelatyny dodać pół szklanki gorącej wody i dokładnie wymieszać (niech ostygnie). Wlać żelatynę do masy serowej i razem zmiksować, na koniec dodać jagody. Masę serową wylewamy na biszkopty i wkładamy na 15 minut do lodówki . Pozostałe 400 ml śmietanki ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 1/4 szklanki cukru pudru i mleko w proszku. Ubitą śmietanę wyłożyć na sernik wstawić na 2 godziny do lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz