Składniki na ciasto kakaowe:
6 jajekszczypta soli
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 płaskie łyżki kakao
3 łyżki oleju
3 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciasto orzechowe:
250 g orzechów włoskich5 białek
200 g cukru
1 1/2 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Można zrobić dwie wersje ciasta: z kremem lub bitą śmietaną.
Składniki na krem:
500 ml mlekaziarenka z 1 laski wanilii
5 żółtek
200 g cukru
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny Kasia
Składniki na bitą śmietanę:
1 litr śmietanki 36 %2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mleka w proszku
Dodatkowo:
200 ml śmietanki 36 %
1 tabliczka gorzkiej czekolady
10 dag posiekanych orzechów
1 szklanka naparu kawy Anatol
Wykonanie:
Przygotować ciasto kakaowe : jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać do niej olej, wodę i wymieszane sypkie składniki ( mąka, kakao, proszek do pieczenia). Ciasto piec w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Zaparzyć i ostudzić szklankę kawy Anatol.
Przygotować ciasto orzechowe : białka ubić na sztywno. Ciągle miksując dodać stopniowo cukier. Gdy otrzymamy sztywną i błyszczącą masę dodać do niej resztę składników i wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 30-40 minut, w
175°C. Po upieczeniu całkowicie wystudzić.
Przygotować krem: odlać 125 ml mleka, resztę mleka zagotować z wanilią. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę. Dodać odlane mleko i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać i wlać ciągle mieszając do gotującego się mleka. Gdy masa zgęstnieje odstawić ją i całkowicie wystudzić.
Margarynę utrzeć na puch i ciągle miksując stopniowo dodawać do niej budyń. Mieszać do uzyskania gładkiej masy.
Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na dwa placki. Układać w formie do pieczenia ciasta warstwy: biszkopt nasączony kawą Anatol , 1/2 kremu, placek orzechowy, 1/2 kremu, biszkopt nasączony kawą Anatol. Przygotować polewę czekoladową: na parze roztopić czekoladę, dodać do niej śmietankę i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Rozsmarować ja na wierzchu ciasta i posypać orzechami.
Przygotować krem: odlać 125 ml mleka, resztę mleka zagotować z wanilią. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę. Dodać odlane mleko i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać i wlać ciągle mieszając do gotującego się mleka. Gdy masa zgęstnieje odstawić ją i całkowicie wystudzić.
Margarynę utrzeć na puch i ciągle miksując stopniowo dodawać do niej budyń. Mieszać do uzyskania gładkiej masy.
Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na dwa placki. Układać w formie do pieczenia ciasta warstwy: biszkopt nasączony kawą Anatol , 1/2 kremu, placek orzechowy, 1/2 kremu, biszkopt nasączony kawą Anatol. Przygotować polewę czekoladową: na parze roztopić czekoladę, dodać do niej śmietankę i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Rozsmarować ja na wierzchu ciasta i posypać orzechami.
Jeśli wolimy wersję z bitą śmietaną ubijamy na sztywno śmietankę. Pod koniec ubijania dodajemy do niej cukier puder i mleko w proszku. Ciasto przekładamy zamiast kremem bitą śmietana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz