niedziela, 30 listopada 2014

Jabłecznik na białkach



Składniki na ciasto:

8 białek
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
8 łyżek cukru
6 łyżek oleju
8 czubatych łyżek mąki pszennej

Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Dodać olej, lekko wymieszać a następnie wsypać mąkę i krótko zmiksować na najniższych obrotach. Z ciasta upiec 3 placki w małej prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 15 minut. Ostudzić.

Masa jabłkowa:

2 kg jabłek
6 łyżek cukru
2 budynie śmietankowe
1 płaska łyżeczka cynamonu
250 ml wody

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do rondelka, podlać 50 ml wody, dusić ok 15 minut pod przykryciem aż powstanie z nich mus. Do jabłek dodać cukier i cynamon, krótko wymieszać. Budyń wymieszać w 200 ml wody, wlać do gorących jabłek cały czas przy tym mieszając. Gotować przez około minutę. Gorącą masą jabłkową przełożyć blaty ciasta. Ciasto lekko docisnąć. Odstawić na kilka godzić do ostygnięcia. Wierzch posypać cukrem pudrem. Można użyć gotowego musu jabłkowego ze sklepu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz