sobota, 20 września 2014

Piernik zaparzany




Składniki:

1/2 kostki margaryny
4 jajka
2 szklanki cukru
4 łyżki oleju
3 pełne łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
500 g miodu ( około 330 ml)
5 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 łyżki sody
1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej

2 słoiczki powideł śliwkowych
galaretka morelowa lub brzoskwiniowa
do polania piernika polewa czekoladowa lub lukier

Wykonanie:

Margarynę, jajka, olej cukier i śmietanę zmiksować na jednolitą masę. Miód zagotować, wrzący wlać do ubitej masy maślano-jajecznej, cały czas przy tym miksując. Dodać mąkę, przyprawę do piernika i korzenną, zmiksować. W rondelku zagotować mleko, wrzące wlać do surowego ciasta, cały czas przy tym miksując. Dodać sodę, zmiksować. Jeśli decydujemy się na piernik z bakaliami to dodajemy i jeszcze raz miksujemy. Powstałe ciasto przelewamy do 3 foremek o wymiarach 24x10 cm wyłożonych folia aluminiową. Pieczemy ok.50-55 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C. Po ostygnięciu pierniki przekroić każdy dwa razy. W rondelku podgrzać powidła, dodać do nich galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia się. Ostudzonymi powidłami przełożyć pierniki. Odstawić w chłodne miejsce aż powidła stężeją. Polać polewą czekoladową lub lukrem według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz