sobota, 27 lipca 2013

Metrowiec


Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru
8 jajka
16 łyżek ciepłej wody
16 łyżek oleju
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 łyżka kakao

Składniki na masę:

3 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 cukry wanilowe
1/2 szklanki cukru
250 g miękkiej margaryny
2 polewy czekoladowe
2 łyżki rumu

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Po utarciu powoli dolewać olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z przygotowanym ciastem. Ciasto podzielić na 2 równe części i do jednej dodać kakao. Ciasto wlać do wąskich, długich blaszek wyłożonych folią aluminiową. Piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzone ciasto pokroić na centymetrowej szerokości plastry.

Wykonanie masy:

Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną, wlać do gotującego się mleka, ciągle mieszając aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Miękką margarynę utrzeć na gładką masę. Powoli dodawać masę budyniową, cały czas miksując. Na koniec dodać rum. Ciasto Przekładać masą w kolejności: biały kawałek ciasta, masa, ciemny kawałek ciasta, masa, biały kawałek ciasta, masa .... i tak dalej aż do wyczerpania wszystkich składników. Całość polewamy polewą czekoladową. Ciasto odstawić na kilka godzin. Kroić w plastry pod skosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz