środa, 26 lutego 2014

Faworki



Składniki:

30 dkg mąki
4 żółtka
6 łyżek gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
ok. 50 dkg tłuszczu do smażenia
cukier puder

Wykonanie:

Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli i proszek do pieczenia.   Z wszystkich składników wyrobić ciasto o gęstości ciasta na kluski. Wałkować na cieniutkie placki. Krajać na paski długości 15 cm i szerokości 3 cm. Każdy pasek naciąć 3-4 cm wzdłuż w środku i przewinąć. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron za złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz