poniedziałek, 3 stycznia 2022

Chleb pszenno-żytni na drożdżach

 










Składniki na 1 chlebek :

330 g mąki pszennej (+ 2 łyżki , jedna do zaczynu druga do pomady na chleb)

330 g mąki żytniej 

1,5 łyżeczki soli 

1 łyżeczka cukru

1 garść słonecznika lub innych nasion

0,5 litra ciepłej wody 

25 g świeżych drożdży 

Wykonanie:

Testowałam wiele rodzajów mąki żytniej i najlepszy chleb wychodzi z mąki żytniej Stoisław. Czasami zmieniam proporcje mąki :300 g pszennej, 300 g żytniej i 60 g pełnoziarnistej.

Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do miseczki wsypujemy łyżeczką cukru, łyżkę czubatą mąki pszennej i 25 g świeżych drożdży. Dodajemy kilka łyżek ciepłej wody i mieszamy. Zaczyn powinien mieć konsystencje gęstej śmietany. Odstawiamy na około 15 minut . W tym czasie foremkę , w której będziemy piec nasz chleb wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Do miski wsypujemy  obie  mąki, sól i ziarna  słonecznika.  Dodajemy zaczyn  drożdżowy i pół litra ciepłej wody - nie gorącej. Mieszamy za pomocą robota z hakiem do wyrabiania ciasta przez około 3 minuty na wysokich obrotach lub mieszamy składniki ręką do uzyskania jednolitego ciasta . Ciasto chlebowe przekładamy do przygotowanej wcześniej foremki i wyrównujemy jego wierch mokrą ręką. Do mokrej ręki ciasto nie będzie się kleiło. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 45-55 minut. Nagrzewamy piekarnik do 75 stopni . Góra dół bez termoobiegu.  Po wyrośnięciu chlebek powinien lekko wystawać poza foremkę. Wyrośnięty chlebek nakłuwamy w kilku miejscach mokrym patyczkiem. Aby uzyskać chrupiącą skórkę przygotowujemy pomadę do chleba. Łyżkę mąki pszennej mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody - tyle aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Ciągle mieszając dodajemy tyle wrzącej wody aby uzyskać konsystencję gęstego, gorącego " kisielu ". Tak przygotowaną gorącą pomadą smarujemy wierzch chleba i wstawiamy go do nagrzanego do 75 stopni piekarnika. Zwiększmy temperaturę do 175 stopni. Pieczemy chleb przez 65 minut. Od razu po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. 

Niestety pomadę do chleba robimy trochę metodą prób i błędów jeśli po dodaniu wrzątku nie gęstnieje można na chwilę włożyć ją do kuchenki mikrofalowej mieszając co kilka sekund - na pewno zgęstnieje.

Jeśli chleb ciężko odchodzi od papieru do pieczenia oznacza że nie posmarowaliśmy go olejem. 

Nie pozostawiajmy chleba do zbytniego wyrośnięcia - podrośnie jeszcze w piekarniku. 

Wymiar góry foremki w której piekę chleb 11,5cm x 31cm. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz