sobota, 25 maja 2013

Kukułka




Składniki na biszkopt:

4 jajka
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao

Składniki na masę:

1 litr mleka
40 – 50 dag cukierków kukułek
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka Kasi
1 cukier waniliowy
½ tabliczki gorzkiej czekolady

Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ucierać aż się rozpuści. Następnie kolejno dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy na wolnych obrotach. Ciasto pieczemy w prostokątnej formie wyłożonej folią aluminiowej w elektrycznym piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni ok. 25 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt ostudzić a następnie przeciąć na pół. Do blaszki wyłożonej folią aluminiową lub pergaminem wkładamy ciasto „do góry nogami”, czyli wierzchem do dołu. Biszkopt nasączam kawą Anatol.

Wykonanie masy:

Kukułki rozbijamy np. tłuczkiem do mięsa. ¾ litra mleka gotujemy z cukrem waniliowym, kukułkami i czekoladą, mieszamy aż kukułki się rozpuszczą – mogą się przyklejać do ścianek garnka. Resztę mleka mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, wlewamy ciągle mieszając do gtojucego się mleka z kukułkami. Mieszamy aż zgęstnieje i studzimy. Kasię ucieramy dodając po trochu budyń z kukułkami. Aby masa była bardziej puszysta dodajemy 1- 2 łyżki spirytusu lub rumu. ¾ masy wykładamy na ciasto. Drugą połowę ciasta nasączamy od przeciętej strony Anatolem, kładziemy na krem przecięta stroną do kremu. Resztę kremu rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki .
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz