piątek, 25 maja 2018

Szybkie ciasto z rabarbarem


Składniki:

4 duże łodygi rabarbaru
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka budyniu (proszek)
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju

Wykonanie :

Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Rabarbar obrać i pokroić na 1-2 centymetrowe kawałki. Jajka, cukier, cukier waniliowy i budyń miksować do otrzymania jednolitej, puszystej masy. Dodać olej i wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia przez sito. Wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać - tylko do połączenia się składników. Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy i wyłożyć na nie rabarbar. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec 45 minut bez termoobiegu. Gdy ciasto przestygnie oprószyć je cukrem pudrem.

1 komentarz: