sobota, 6 lipca 2013

Czekoladowa Princessa



Składniki na biszkopt: 

4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1–2 łyżki kakao

Składniki na ciasto bezowe:

6 białek
szklanka cukru
3 wafelki Princessa czekoladowe
100 g orzechów włoskich lub płatków migdałowych
100 g wiórków kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Krem: 

1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 łyżki cukru
3 cukry waniliowe
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/4 kostki margaryny
3 łyżki rumu

Wykonanie:

Białka ubić na puch dodać do nich cukier, miksować aż cukier całkiem się rozpuści. Dodać żółtka, po chwili mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Biszkopt wylać do wyłożonej pergaminem prostokątnej blaszki. Piec ok. 25 minut w 170°C. Ostudzony biszkopt nasączyć kawą Anatol.
Ciasto bezowe: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować aż całkowicie się rozpuści. Dodać po kolei mąkę ziemniaczaną, pokruszone wafelki , wiórki kokosowe i orzechy. Wymieszać i wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 - 50 minut w 150°C.
Krem: Pół litra mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i czekoladą. Resztę mleka wymieszać z obiema mąkami i wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć na puch, dodać do niej ostudzony krem. Miksować tak długo aż krem będzie gładki i jednolity. Na koniec dodajemy rum i jeszcze chwilę mieszamy. Na ciasto wykładamy krem, na krem wykładamy ciasto bezowe. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ps. Ciasto bezowe piec na papierze do pieczenia z folii aluminiowej ciężko się zdejmuje. Przydają się 2 kawałki tektury na pierwszy kładziemy ciasto, przykrywamy drugim. Jak kanapkę obracamy do góry nogami i zdejmujemy pergamin. Ponownie obracamy pomiędzy kawałkami tektury i zsuwamy delikatnie na krem. Nie należy się przejmować jeśli beza popęka. Całość można polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz