piątek, 8 maja 2020

Ciasto Arbuz






Składniki na ciasto: 

1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka cukru
4 duże jajka
1 i 1/3 szklanki oleju
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie drobnego szpinaku (nie w liściach) ok 45 dag

Dodatkowo:

1 krem Karpatka
2 galaretki truskawkowe
1 szklanka borówek

Wykonanie:

Szpinak odmrozić. Przełożyć na drobne sito i dokładnie odcisnąć z niego nadmiar wody. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do nich olej a następne przesiane mąki (tortową i krupczatkę) oraz proszek do pieczenia. Po krótkiej chwili mieszania dodać do ciasta szpinak. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec do suchego patyczka przez około 45 minut. Po upieczeniu ciasto odstawić do ostygnięcia. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej ciasto. Krem karpatka przygotować według przepisu na opakowaniu i wyłożyć na ciasto. Galaretkę rozpuścić w wodzie, ostudzić. Na krem wyłożyć borówki i  wylać galaretkę. Ciasto wstawić na 3-4 godziny do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz