wtorek, 1 listopada 2016

Krakers z prażonymi jabłkami


Składniki:

1 krem Karpatka
1 kostka Kasi
600 ml śmietanki 36 %
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mleka w proszku
2 paczki słonych krakersów
1/3 tabliczki startej gorzkiej czekolady
1 słoik jabłek prażonych z cynamonem firmy Stovit
1 łyżka żelatyny

Wykonanie:

Krem Karpatka przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Łyżkę żelatyny zalać 3 łyżkami zimnej wody, odstawić na 5 minut. Następnie zalać żelatynę 1/4 szklanki wrzątku i dokładnie wymieszać aż całkowicie się rozpuści. Jabłka przełożyć do rondelka i lekko podgrzać . Wlać do nich żelatynę i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder i mleko w proszku. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwy: krakersy, krem, krakersy, prażone jabłka, krakersy, bita śmietana. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki na kilka godzin.

2 komentarze:

  1. Kostka Kasi potrzebna jest do przygotowania kremu według przepisu znajdującego się na jego opakowaniu :)

    OdpowiedzUsuń