Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
Składniki na masę:
1 litr kwaśniej śmietany 18 %
200 g wiórków kokosowych
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy duży
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1/2 litra malin lub innych owoców
Wykonanie ciasta:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Pierwszą część wyłożyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą włożyć do zamrażarki na około pół godziny. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać śmietanę i stopniowo pozostałe składniki. Wszystko razem wymieszać i przełożyć na ciasto wyłożone w blaszce do pieczenia. Na wierzch wysypać maliny i zetrzeć na wiórki zamrożoną część ciasta. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piec około 50 minut. Studzić w otwartym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz