Składniki:
25 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 dag cukru
3 czubate łyżki gorzkiego kakao
1 cukier wanilinowy
1 kostka margaryny Kasia
200 ml coca-coli
75 ml mleka
2 jajka
Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki 30 %
Wykonanie:
Jajka wbić do miski i dobrze je roztrzepać. Dodać do nich mleko, roztopioną i wystudzoną Kasię oraz coca-colę i wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia. Zamieszać aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przygotowane ciasto wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec 50-60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Przygotować polewę: czekoladę połamać i stopić na parze. Dodać do niej śmietanę i dokładnie wymieszać. Gorącą polewę wylać na ciasto, odstawić do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz