Składniki na ciasto:
2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
3 łyżki powideł sliwkowych
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Składniki masę makową:
1 puszka gotowej masy makowej
3/4 szklanki rodzynek
1/2 olejku migdałowego
Składniki na polewę:
200 ml śmietanki 26 %
1 gorzka czekolada
Wykonanie:
Jajka ucieramy z cukrem około 3 minut. Dodajemy kakao i powidła mieszamy chwilę a następnie dodajemy olej i mleko. Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiewamy przez sito i dodajemy do zmiksowanych składników, miksujemy około minuty do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wlewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej folią aluminiową. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Odsączamy i dodajemy wraz z olejkiem migdałowym do masy makowej. Starannie mieszamy i wykładamy łyżką na cisto. Makowca wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez około 45 minut a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Dodajemy do niej śmietankę i starannie mieszamy. Polewę czekoladową rozsmarowujemy na cieście.
Na jak duza blaszke wystarczy ciasta?
OdpowiedzUsuńCiasto piekłam w formie o wymiarach 30 x 23 cm
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń