niedziela, 16 marca 2014

Czekoladowy makowiec


Składniki na ciasto:

2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
3 łyżki powideł sliwkowych
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

Składniki masę makową:

1 puszka gotowej masy makowej
3/4 szklanki rodzynek
1/2 olejku migdałowego

Składniki na polewę:

200 ml śmietanki 26 %
1 gorzka czekolada


Wykonanie:

Jajka ucieramy z cukrem około 3 minut.  Dodajemy kakao i powidła mieszamy chwilę a następnie dodajemy olej i mleko. Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiewamy przez sito i dodajemy do zmiksowanych składników, miksujemy około minuty do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wlewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej folią aluminiową. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Odsączamy i dodajemy wraz z olejkiem migdałowym do masy makowej. Starannie mieszamy i wykładamy łyżką na cisto. Makowca wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez około 45 minut a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Dodajemy do niej śmietankę i starannie mieszamy. Polewę czekoladową rozsmarowujemy na cieście.

3 komentarze: