sobota, 16 sierpnia 2014

Sernik gotowany z ananasami


Składniki na ciasto:

7 jajek
1 szklanka cukru
8 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

80 dag zmielonego twarogu
1/ 2 kostki margaryny
2 łyżki budyniu śmietankowego
2 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
1 puszka ananasów

Składniki na polewę czekoladową:

1 tabliczka gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki 36 %

Wykonanie: ubić białka na sztywno, utrwalić cukrem, dodać po jednym żółtku a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Dużą, prostokątna blaszkę do pieczenia wyłożyć folia aluminiową i przelać do niej ciasto.  Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Po ostygnięciu przekroić ciasto na dwie części. Ser zmielić. Jajka utrzeć z cukrem i margaryną. Dodać do nich ser i dokładnie wymieszać. Ser przełożyć do garnka podgrzewać i mieszając aż zacznie pyrkotać. Budyń rozrobić w zimnym mleku i wlać do sera ciągle mieszając. Gotować około 1-2 minut aż ser lekko zgęstnieje. Połowę biszkoptu włożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ananasy odsączyć i pokroić w drobna kostkę. Biszkopt nasączyć połową syropu, który został z odsączonych ananasów. Wyłożyć na biszkopt ananasy i wylać gorący ser. Drugą część biszkoptu nasączyć pozostałą częścią syropu. Przykryć nią ser i lekko docisnąć. Czekoladę rozpuścić na parze. Dodać do niej śmietankę i wymieszać. Ciepłą polewę wylać na wierzch ciasta. Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz