niedziela, 6 kwietnia 2014

Babka kajmakowa



Składniki:

5 jajek
5 łyżek cukru
10 dag masła
30 dag masy kajmakowej
18 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

20 dag masy kajmakowej

Wykonanie:

30 dag masy kajmakowej mieszając rozpuścić w rondelku. Dodać masło i mieszać do połączenia się składników. Odstawić do ostygnięcia. Białka ubić, dodać do niech cukier i ubijać aż całkiem się rozpuści. Do białek dodać żółtka. Następnie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia a na koniec kajmak z masłem. Delikatnie wszytko wymieszać. Ciasto przelać do foremki wysmarowanej margaryna i wysypanej bułka tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40-50 minut - do suchego patyczka. Pozostałą część masy kajmakowej podgrzać i polać nią ostudzoną babkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz