piątek, 21 czerwca 2013

Drożdżowe z owocami (dla leniwych)




Składniki na ciasto:

10 dkg drożdży
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
1 kilogram mąki
6 jajek
szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1 szklanka mąki
1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Ciasto najlepiej przygotować wieczorem, odstawić na noc i upiec rano. W dużej misce wymieszać drożdże, sól, cukier, cukier waniliowy, olej, mleko i lekko roztrzepane jajka. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na noc. Rano dosypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką aż nie będzie grudek. Ciasto wykładamy do dużej, prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut. W tym czasie wyrabiamy z podanych składników kruszonkę (margaryna powinna być miękka). Na ciasto wykładamy dowolne owoce - moja wersja jest z rabarbarem. Na owoce wyłożyć kruszonkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni ok. 50 minut. Ciasto mocno wyrasta, jeśli ktoś lubi niższe ciasto może upiec je w oryginalnej blaszce od piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz