sobota, 22 listopada 2014

Pączki z marmoladą


Ciasto:

1 szklanka  mleka
75 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
1/2 kg mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1 łyżka cukru wanilinowego
1 jajko
4 żółtka
1/2 kostki masła roztopionego i ostudzonego
2 łyżki spirytusu

Dodatkowo:

marmolada lub powidła do nadzienia pączków
cukier puder do posypania
do smażenia smalec lub Planta

Wykonanie: 

Podgrzać lekko mleko wlać do miski, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na 15 minut aż drożdże się spienią.  Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka utrzeć z pozostałymi 3 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę . Do miski z mąką wlać wyrośnięte drożdże, dodać ubite jajka, masło, spirytus i wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Z ciasta odrywać kawałki wielkości małej mandarynki. Formować z nich placuszki , na środek nakładać łyżeczkę marmoladę. Brzegi zlepić ze sobą jakbyśmy chcieli z ciasta zrobić sakiewkę. Uformować z niej w dłoniach kulkę. Układać na ścierce lekko oprószonej mąką. Odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Tłuszcz do smażenia rozgrzać w rondlu lub wysokiej patelni. Swoje pączki tym razem smażyłam na smalcu chociaż polecam Plantę - smażone na niej mają jaśniejszy kolor. Pączki smażymy z każdej strony około 2 minuty. Najlepiej przeciąć pierwszego usmażonego pączka i sprawdzić czy taki czas smażenia jest odpowiedni. Pączki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki. Po ostygnięciu posypać cukrem pudem, polać lukrem lub czekoladą - według uznania. Z przepisu wychodzi około 18 pączków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz